آواژه
ارائه خدمات روانشناسي

برخورد با شخصيت نمايشي به دليل ويژگي‌هاي خاص اين افراد مثل تحريك‌پذيري، رفتارهاي خاص و مبالغه‌آميزشان كار چندان آساني نيست. اين رفتارها اگرچه در نگاه اول ممكن است جالب باشند، اما در روابط بين فردي عميق‌تر باعث به وجود آمدن مشكلات زيادي مي‌شوند. به همين منظور لازم است برخي از روش‌هاي اصولي را براي داشتن برخوردي مناسب با شخصيت نمايشي فرابگيريم. البته ميزان و نوع ارتباط شما با اين افراد نيز تاثير زيادي با روشي كه بايد اتخاذ كنيد دارد. هر چه رابطه‌تان نزديك‌تر باشد نياز بيشتري به دريافت خدمات تخصصي توسط مشاوران روانشناسي داريد.

منبع: برخورد با شخصيت نمايشي

با چه شخصيتي روبرو هستيم؟

نظرات متفاوتي در مورد علت ايجاد اختلالات شخصيت، ازجمله شخصيت نمايشي مطرح است. نظريات روان‌شناختي بيان مي‌كنند كه نحوه تعاملات والد-فرزندي در دوران كودكي مي‌تواند نقش به سزايي در اين زمينه داشته باشد. بنابر گزارشات تهيه‌شده از نمونه‌هاي باليني، اكثر مبتلايان به اين اختلال شخصيتي، در خانواده‌هايي بي‌ثبات و نابسامان بزرگ‌شده‌اند. والدين آن‌ها معمولاً افرادي ناكارآمد بودند و احتمال داشت كه بدون دليل موجه اقدام به تنبيه فرزندان خود كنند. اين موضوع باعث احساس بي‌كفايتي و حقارت در كودكان مي‌شود. عزت‌نفس آن‌ها پايين مي‌آيد و روحيه‌اي حساس و شكننده نسبت به انتقاد يا قضاوت پيدا مي‌كنند.

علاوه بر اين، چنين كودكاني سعي مي‌كنند راه‌هاي مختلف را براي كسب تأييد و محبت والدين خود امتحان كنند. ملاك قضاوت آن‌ها در مورد درست و غلط، تأييد و توجه اعضاي خانواده‌شان مي‌شود. به همين دليل، اغلب آن‌ها در هويت‌يابي و كسب يك شخصيت واحد شكست مي‌خورند. درصورتي‌كه اين مشكلات در دوره كودكي رفع نشود، زمينه براي شكل‌گيري شخصيت نمايشي در بزرگ‌سالي مهيا مي‌گردد.

رفتار و برخورد با شخصيت نمايشي

برحسب آنكه حوزه و شدت آسيب‌هاي دوران كودكي در افراد چگونه بوده، مي‌توان از روش‌هاي متفاوتي براي برخورد با آن‌ها استفاده كرد. برخي از شيوه‌هاي رايج براي مواجهه با افراد هيستريونيك به شرح زير هستند.

1- تشويق افراد براي شناخت خود

باراهنمايي كردن فرد براي اقدام به خودشناسي مي‌توان گام بزرگي براي كاهش علائم شخصيت نمايشي برداشت. اين افراد همواره سعي مي‌كنند خود را به نحوي نشان دهند كه تأييد اطرافيان‌شان را كسب كنند. به همين دليل فرصتي براي كشف ويژگي‌هاي حقيقي خود پيدا نمي‌كنند. مي‌توان با تشويق اين افراد به شناخت نقاط قوت و ضعف واقعي‌شان، به آن‌ها كمك كرد تا شخصيت واحدي براي خود شكل دهند.

2- تقويت استقلال و بالا بردن حس كفايت در برخورد با شخصيت نمايشي

يكي از دلايل اصلي رفتارهاي نمايشي در افراد هيستريونيك، نياز مداوم به چسبيدن به ديگران است. اين حس وابستگي از دوران كودكي در آن‌ها ارضاء نشده است. به همين دليل درصورتي‌كه حمايت شخص ديگري را نداشته باشند، احساس بي‌كفايتي و ضعف مي‌كنند. بر اين اساس، لازم است با دادن تكاليف و تمريناتي به آن‌ها، استقلال و خودبسندگي اين عده را افزايش داد.

3- تأكيد بر توانايي‌هاي واقعي افراد به‌جاي ظاهر ساختگي آن‌ها

افراد مبتلابه اختلال شخصيت نمايشي از ابتداي جواني، ارزشمندي خود را منوط به داشتن جذابيت‌هاي ظاهري در نظر گرفته‌اند. به همين دليل، بيشتر انرژي و زمان خود را براي شكوفايي توانايي‌هاي بالقوه‌شان ازدست‌داده‌اند. با تشويق اين افراد براي دنبال كردن مهارت‌ها و بروز استعدادهاي‌شان، مي‌توان نشان داد كه اين موارد ارزشي بالاتر از ويژگي‌هاي سطحي و ساختگي دارند.

4- كمك به تقويت عزت‌نفس در برخورد با شخصيت نمايشي

افراد داراي شخصيت نمايشي سعي مي‌كنند احساس خلأ و پوچي دروني‌شان را با استفاده از ظاهر فريبندگي‌ و جلب‌توجه، مخفي كنند. آن‌ها از اين طريق در تلاش‌اند تا مرهمي كوتاه مدت بر عزت‌نفس پايين‌شان بگذارند. بنابراين، درصورتي‌كه به اين افراد در جهت تقويت عزت‌نفس كمك شود، احتمال بروز رفتارهاي اغواگرانه و ظاهري كاهش مي‌يابد.

5- پرهيز از انتقادهاي غيراصولي

روحيه حساس، تحريك‌پذيري و اعتمادبه‌نفس پايين باعث مي‌شوند تا افراد دچار شخصيت نمايشي نسبت به هرگونه انتقاد، با شدت واكنش نشان دهند. هدف اين افراد از عشوه‌گري و جلب‌توجه، كسب تأييد و تحسين ديگران است. با اين حساب، انتقاد دقيقاً مخالف خواسته آن‌ها است. پس به هنگام شنيدن سرزنش يا قضاوت ديگران، خشم و عصبانيت زيادي را تجربه مي‌كنند.

لازم به ذكر است كه اين احساسات منفي به‌صورت ناخودآگاه در آن‌ها ايجاد مي‌شود. به‌عبارت‌ديگر، آن‌ها دليل اين حجم از عصبي بودن خود را نمي‌دانند.

6- مرزهاي مشخصي براي رابطه خود با فرد هيستريونيك تعيين كنيد

دمدمي‌مزاج بودن شخصيت‌هاي نمايشي باعث مي‌شود تا هيجان‌هاي افراطي و اغراق‌آميزي را بروز دهند. آن‌ها ممكن است پس از يك آشنايي اوليه، صميميت و نزديكي زيادي را نسبت به آنچه واقعاً بين دو طرف وجود دارد، احساس كنند. اين موضوع نشان مي‌دهد كه افراد مبتلابه اين اختلال، قادر به تعيين حدومرزهاي رابطه نيستند.

بنابراين، شرط داشتن رابطه‌اي ماندگارتر با اين افراد، تعيين دقيق مرزهاي رابطه است. بايد به آن‌ها نشان دهيم كه به مرزهاي خود پايبند هستيم و همين انتظار را از جانب او داريم.

7- برخورد با شخصيت نمايشي و دريافت كمك تخصصي

بهره‌گيري از رويكردهاي درماني براي بهبود رفتار اشخاص هيستريونيك، يكي از مهم‌ترين اقدامات در برخورد با اين افراد به شمار مي‌رود. راهكارهاي درماني متنوعي براي كمك به اين افراد وجود دارد. اين راه‌ها معمولاً علمي و تجربه‌شده هستند؛ لذا مي‌توانند احتمال بهبود هر چه سريع‌تر نشانه‌هاي شخصيت نمايشي را افزايش دهند.

براي دريافت مشاوره در زمينه شخصيت ها مي‌توانيد در ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي آواژه تماس حاصل نماييد.

منبع: برخورد با شخصيت نمايشي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/7/1  ] [ ۱۰ ] [ avaje ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 10
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب